Tribeca – 2 Michelin Sterren – 06/10/2017

Het is de 3de maal dat we restaurant Tribeca bezoeken in Nederland (Heeze). Dit restaurant is gelegen in een rustig dorp en straalt de nodige klasse uit. Ze hebben daar ook een heel interessant concept genaamd “De keukenkamer” waar je aan de toog live kan genieten van de sterrenkeuken. De ontzettend vriendelijke bediening staat garant voor een mooie culinaire avond.

We bezochten Tribeca op een regenachtige dag. Maar zoals je kan zien vormde er een prachtige regenboog bij het aankomen. Een voorteken voor een mooie, lekkere avond?

Amuses

  1. Een cilinder van pompoen gevuld met eendenlever met daarop bergamot en een crème van kaas.
  2. Kroepoek van specerijen met gekonfijte courgette en een gel van gezouten citroen (om het wat frisser te maken).
  3. Krokant stukje zwezerik met kerrie en pinda.
  4. Gegrilde oester met een schuim van tonic, Iberico en jeneverbes
  5. Hollandse nieuwe (vis) met augurk en een krokant van gerst.
  6. Verschillende bereidingen van tomaat, geitenkaas, avocado, physalis met in het midden huisgemaakte zuurdesembrood.

De eerste 5 amuses werden ons aangeboden in de lounge ruimte (aan het gezellige haardvuur) en konden ons meer dan bekoren. Vooral het krokant stukje zwezerik en de cilinder van pompoen waren de uitschieters.

Nadien werden we begeleid naar onze tafel, waar we het 6de amuse gepresenteerd kregen. Deze amuse viel ons het meest in de smaak, omwille van de combinatie tomaten en geitenkaas.

Voor onze menukeuze hadden we het 8-gangen menu gekozen. Laat het genieten maar beginnen.

Eerste Gang (Score : 15/20)

Ceviche van harder (grijze mul), gecombineerd met koolrabi, Oost-Indische kers (als blad, als bloem en als coulis)

Een stevige vis op het bord waarbij de coulis het geheel mooi ondersteunde. De componenten van deze eerste gang pasten goed bij elkaar en zorgden voor een frisse start. Een klein minpuntjes was echter dat we de vis niet goed konden snijden, omdat we enkel lepel en vork bijgelegd kregen.

Tweede Gang (Score : 16/20)

Verschillende soorten bietjes, steranijs, rouille, nage van groenten, hangop en macarons gemaakt van rode biet.

Een verrassende tweede gang. We hadden niet verwacht dat een gerecht met bietjes zo lekker ging smaken. Het zoete van de macarons gaven een leuke extra toets in het geheel en de knapperige bereidingen van bietjes boden de nodige structuur in het gerecht.

Derde Gang (Score : 16,5/20)

Kreeft met knolselderij, trompet de la mort en ijs van pistache. Jus op basis van kreeft en trompet de la mort.

Het warme van de kreeft gecombineerd met het frisse van het ijs, gaven een leuk warm-koude-gevoel in de mond. De crème van knolselder overheerste het gerecht niet en gaf een mooie dimensie aan het geheel. Alsook de complimenten voor de sappige en malse bereiding van de stukjes kreeft.

Vierde Gang (Score : 15/20)

Kabeljauw (gepocheerd), tartaar van de gillardeau oester, sausje van prei met een olie van bieslook en neutrale beurre blanc.

De bereiding van de kabeljauw was geweldig. Lekker krokant gebakken aan de buitenkant en mooi zacht en nog lichtjes glazig aan de binnenkant. Echter jammer dat de bereiding van oester bovenop de kabeljauw werd gelegd. De oester overheerste daardoor in het gerecht als je het samen met de kabeljauw wilde eten. De oester en kabeljauw afzonderlijk eten was hier aangewezen.  Het sausje op basis van prei en het schuim van de beurre blanc, zorgden echter wel voor een mooie samenhang en ondersteuning.

Vijfde Gang (Score : 16/20)

Snoekbaars (gepocheerd), gelakte paling (rijpelaal), verschillende bereidingen van pastinaak, jus op basis van de paling.

Een zachtjes gepocheerde snoekbaars streelde de tong en de jus zorgde voor een unieke ‘umami’ smaak.  De gelakte paling gaf de nodige bite in het geheel.  Kortom, een mooi gebalanceerd gerecht.

Zesde Gang (Score : 17/20)

Eekhoorntjesbrood, aardpeer, persillade van look en peterselie, brioche.

Dit was onze favoriete gang. Een echte streling voor de tong. De mooie combinatie van het eekhoorntjesbrood met de persillade en brioche zorgde voor een zeer aangename smaakexplosie in de mond. Elke hap was dan ook puur genieten. Top !

Zevende Gang (Score : 16/20)

Anjou duif, aalbes, framboos, chips en crème van zoete aardappel, poeder van pancetta, uitjes, vinaigrette van ui en sherry, jus op basis van de duif.

De garing van de duif was prachtig. Mals, sappig, zoals het hoort te zijn. Het bijgeserveerde boutje gaf een leuke surplus aan het gerecht.  De vruchten pasten mooi in het geheel en gaven een prachtige zoete toets.  De jus droeg het gerecht volledig en zorgde voor een perfect bindend geheel. We kregen deze jus ook apart geleverd in een potje. Bij het afruimen van de tafel was dit potje dan ook volledig leeg. Mooie sauzen mogen niet verloren gaan.

Pre-dessert

Groene appel, citrusafrikaantje, ijs op basis van citrusafrikaan, meringue.

Fris en mooi gepresenteerd tussendessert. Het zure van de appel, gecombineerd met de zoete toetsen van de meringue gaven een mooi uitgedacht geheel.

Achtste Gang (Score : 15/20)

Pompoen, hangop, chocolade, tuilles afgewerkt met pistache.

Het idee om chocolade en pompoen te verwerken in een dessert, lijkt mooi gevonden. Jammer genoeg was deze combinatie geen hoogvlieger.  De strepen chocolade pasten niet helemaal in het plaatje en hadden een te hoog suikergehalte waardoor de smaak van pompoen wat verloren ging. Desalniettemin een acceptabele afsluiter.

 

Eindscore : 16/20

Conclusie

Als de bro’s ergens langskomen is het zoals gewoonlijk tijd om af te sluiten met een opsomming van goede en minder goede puntjes. De bedoeling hiervan is om 3 zaken die ons echt goed zijn bijgebleven in de bloemetjes te zetten. Alsook geven we 3 minder goede puntjes die het restaurant eventueel kan gebruiken als constructieve kritiek.

Positief – het restaurant doet deze zaken volgens ons uitstekend:

  1. Ontzettend vriendelijke en attente bediening.
  2. Prijs/kwaliteit
  3. Een chef (team) met veel ambitie die steeds openstaat voor verbetering

Minder positief – het restaurant kan dit eventueel meenemen als werkpuntjes:

  1. Het geserveerde brood was niet goed van kwaliteit (te harde korst, zonder zachte kern)
  2. Een strak tempo in het begin, maar naar het einde toe moesten we soms iets te lang wachten
  3. De complexiteit van de gerechten kan hier en daar nog wat beter op punt gezet worden.


1 thought on “Tribeca – 2 Michelin Sterren – 06/10/2017”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.