Het aantal keren dat we restaurant De Pastorale hebben bezocht kan je ondertussen al niet meer op 2 handen tellen. Het blijft 1 van onze favoriete restaurants omdat ze steeds met verse producten/verrassende gerechten uit de hoek durven komen. Handig voor ons is ook dat het maar een dik kwartiertje naartoe rijden is.
Ziehier onze ervaringen in dit restaurant:
Amuses Deel1
Bij aankomst kregen we een cracker van spelt met een toets van komijn. Daarop een crème van bataat afgewerkt met wat blaadjes kervel. De bijhorende dip was op basis van bataat met zure room en pesto van salie en walnoten.
Zeer leuke starter. Fijn dat de crème van bataat ook terugkwam in de gemaakte dip. De smaken waren complementair en fris.
Amuses Deel 2
- Cracker van parmezaan met een mouse van mais en gerookte popcorn
- Cracker met quinoa en een salade van courgette en kapucijnenblad
- Cake van paddestoel met as van prei en een gefermenteerde paddestoel erbovenop. Gebrande prei en een gel van sherry
- Broccolini met crème van dadels, mosterdcrème en citrus
- Gemarineerde daikon, crème van paddenstoel en shiitake bovenop
- Cracker met kruiden en pesto van basilicum, gerookte ricotta en komkommer
Het plaatje klopte bij al deze amuses. Gezonde fingerfood is het motto van “De Pastorale” bij deze opening. Vooral de Cake van paddestoel was zeer lekker.
Achteraf kregen we een warme vochtige doek om onze handen schoon te maken.
Nu begint het echte werk. We kozen namelijk voor het menu “Biotoop”, wat uit 9 gangen bestaat.
Eerste gang (score : 16/20)
Een volledig vegetarisch gerechtje.
Crème van peterseliewortel met daarop een gel van peterselie, kastanjeboleet, eekhoorntjesbrood, crackers van hazelnoot, mousse van eekhoorntjesbrood en sherry.
Een lekkere en lichte eerste gang. De combinatie van eekhoorntjesbrood en crème van peterseliewortel pasten goed samen.
Tweede gang (score : 17,5/20)
Langoustine met bereidingen van verschillende kleurrijke bloemkool variëteiten. Jus gebaseerd op langoustine met een vleugje pindanoot, afgewerkt met een crème van gebrande bloemkool en curry.
Wat een fantastische gang. De jus droeg heel het gerecht en bracht alles mooi in balans. De bereidingswijze van de langoustine was perfect. De verschillende crèmes in combinatie met de bloemkoolsoorten zorgde voor een aangename bite en nasmaak.
Derde gang (Score : 15,5/20)
Pastrami (Roemeense bereiding : gepekeld en gerookt) van konijn. Wortelvariëteiten en knolselder, crackers van boekweit met koreanderzaad, koreander kreuze en gel, jus gemaakt van knolselder.
Een mooie voortzetting. Door de Pastrami bereiding waren de stukjes konijn goed op smaak. Een leuke rokerige toets aan het gerecht zorgde voor de nodige diepgang. De combinatie met de knapperige groenten was aangenaam in de mond.
Aan de jus moet volgens ons nog gesleuteld worden. De smaak van knolselder was een klein beetje minder op zijn plaats in het ganse gerecht.
Vierde gang (score : 16/20)
Hiramasa, een makreelachtige, gerijpt in zeewier en gegaard op de barbecue. Verschillende bereidingen van avocado en paprika, tomatenpitolie.
De Hiramasa werd aan onze tafel gebracht op de barbecue. Dit vonden we erg leuk en bracht een mooie belevenis aan tafel. De geur van smeulende houtskool deed ons nog meer watertanden.
Deze gang was ons ook goed bevallen. De opvallende stevige structuur van de hiramasa in combinatie met de jus kon ons meer dan bekoren.
Vijfde gang (score : 16/20)
Zacht gegaarde tarbot in combinatie met kelkjes van pompoen, witloof en mosseltjes, jus met toetsen van sinaas.
De citrustoetsen van de jus pasten zeer goed bij de gegaarde tarbot en bracht het gerecht goed in balans. De kelkjes van pompoen zorgden voor een kleurrijke en smaakvolle presentatie op het bord.
Zesde gang (score : 16/20)
Spek en oester. Zwitsers buikspek, oester is gegaard in zijn eigen schelp, verschillende bereidingen van jonge en gebrande uitjes, zilte plantjes, bonbon van peren met witte bonen en gerst, jus van buikspek en gerst.
De combinatie van surf en turf in dit gerecht was geslaagd. Een heerlijke oester vergezeld met sappig gegaard buikspek was een streling voor de mond. Het ziltige op het bord verstoorde de smaak van het spek niet. De gebrande uitjes gaven een leuke touch aan het geheel.
Zevende gang (score : 16/20)
Roodpootpatrijs, roosje gemaakt op basis van rode biet die gegaard is in de oven op zout, structuur van walnoot, verschillende soorten champignons, jus is gebaseerd op ganzenlever.
(Side dish : ganzenlever met rode biet).
Alvorens de borden werden ingezet voor het hoofdgerecht konden we al kennis maken met de patrijs. Deze werd toen rokerig gepresenteerd op hooi.
De saus van het hoofdgerecht zorgde voor voldoende diepgang in combinatie met de sappige patrijs. De sidedish van ganzenlever en creme van rode biet was ontzettend lekker.
Echter jammer dat in het hoofdgerecht te veel rode biet werd gebruikt om het roosje te bouwen.
Achtste gang (score : 16/20)
Druif in een boomstam gebracht. Druif gemarineerd in de riesling, mousse van witte chocolade, kastanje, structuren van chocolade en jus druiven.
Gewoonlijk is een desert heel licht, maar deze kon al wel tellen. Desalniettemin was dit een geslaagd dessert. Witte chocolade is namelijk 1 van mijn zwakke punten. De combinatie dan nog eens met een mooie jus van druiven, kastanjes en amandelen maakte het de kers op de taart.
Achtste gang (Kazen) (Score : 16/20)
Kaasamuse : regal de bourgogne, ijsje van hooi, jus van gras en appel, afgewerkt met gepofte kamut.
De kazen : (Van links naar rechts) kato geitenkaas uit Zeeland, Le Cabri geitenkaas uit de Pyreneeën, Italiaanse kaas uit Piemonte, koemelkkaas met rode schimmelkorst gewassen met bier, ladies blue Nederlandse blauwschimmelkaas.
Als er kazen gekozen worden, zal ik eerder kiezen voor zachte lepelkaasjes. Deze kazen werden evenwichtig geselecteerd en voldeden aan de verwachtingen.
Negende gang (score : 15,5/20)
Verschillende bereidingen van vijg, aceto balsamico, pijnboompitten, granité van vijgen.
Een frisse zoete afsluiter. De granité van vijgen (gemaakt met behulp van vloeibaar stikstof) was nog licht aan het roken wat toch een leuke toets gaf. Het was niet slecht.
Eindscore : 16,5/20
Conclusie
Als de bro’s ergens langskomen is het zoals gewoonlijk tijd om af te sluiten met een opsomming van goede en minder goede puntjes. De bedoeling hiervan is om 3 zaken die ons echt goed zijn bijgebleven in de bloemetjes te zetten. Alsook geven we 3 minder goede puntjes die het restaurant eventueel kan gebruiken als constructieve kritiek.
Positief – het restaurant doet deze zaken volgens ons uitstekend:
- Goede sfeer en zeer behulpzame bediening
- Uitstekende wijn begeleiding
- Bereidingen gemaakt met veel oog voor detail en verse producten
Minder positief – het restaurant kan dit eventueel meenemen als werkpuntjes:
- Sommige sauzen nog meer diepgang geven
- De prijs is wat aan de duurdere kant
- Op een vrijdag avond hadden we meer ingevulde couverts verwacht